HTML

erdekvedelem

Célunk a bankok ügyfeleinek érdekvédelme, a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdések felvetése, valamint a közvélemény tájékoztatása.

Friss topikok

Nyílt levél a Versenyhivatalnak

2008.11.28. 01:37 karosultak

KÉRDÉSEK A VERSENYHIVATAL RÉSZÉRE
AZ INGATLANALAPOK BEFAGYASZTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN

Kedves Tóth Ágnes!

Véleményünk szerint érdemes lenne megvizsgálni versenyjogi szempontból, hogy a PSZÁF november 7-i határozata, és ennek nyomán a bankok/alapkezelők magatartása megfelelt-e a versenyjogi, az akkor érvényben lévő pénzpiaci és fogyasztóvédelmi szabályoknak, különös tekintettel arra, hogy az intézkedés indoklása ellentmondást mutat az érvényben lévő pénzpiaci törvénnyelkel. Megitélésünk szerint a PSZÁF-nek nem lett volna joga azokat az alapokat is felfüggeszteni, amelyek ezt nem kérték és amelyeknek nem voltak likviditási problémái. A pénzpiaci törvény erre vonatkozó passzusában nem találtunk olyan lehetséges indokot, amelyek alapján a felfüggesztés megtörténhetett volna. (A sajtóban félrevezető módon a német gyakorlatot hozták fel példaként, azt következetesen elhallgatva, hogy ott nem az összes ingatlanalap, hanem csak egyes alapok felfügesztése történt meg.)

Az ellentmondást jól mutatja, hogy a mai napon megjelent sajtóközlemények szerint 2 alapot 180 napra (pontosabban banki napra) felfüggesztette a PSZÁF. De a többit most nem függesztették fel - nagyon helyesen!

Végül szeretnénk megtudni, hogy minden tekintetben megfelelő, a törvényekben előírt tájékoztatást adtak-e az alapkezelők és a felügyeleti szerv a befektetőknek?

Nem ellentétes-e például a befektetők és a közvélemény teljes körű és érthető tájékoztatás követelményével az a gyakorlat, hogy 10 napról, 90 napról, most 180 napról beszélnek, elhallgatva, hogy ezek banki napok. Igy például a ma közzétett 2 alap 180 napos - a sajtóban fél éves - közlései helyesen 9 hónapot jelentenek.

Korábbi levelezésünkre utalva, engedje meg, hogy tájékoztassam arról, hogy a banktitok és a befektetők érdekvédelme érdekében kizárólag az interneten, anonim módon működünk. Igy arra kérem, hogy anonim, de nyilvános, közérdekű bejelentésünket ennek ellenére szíveskedjék elfogadni és a szükség versenyhivatali vizsgálatot lefolytatni, különös tekintettel a befektetők fogyasztóvédelmi szempontjaira.

E levelet, és természetesen az Ön válaszát is (ha megérkezik), internetes oldalunkon közzéteszem. (www.erdekvedelem.nolblog.hu)

Válaszát várva szivélyes üdvözlettel:
KÖSZ - Károsultak Érdekvédelmi Szövetsége

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanalapok-100naprabefagyasztva.blog.hu/api/trackback/id/tr59792461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása