HTML

erdekvedelem

Célunk a bankok ügyfeleinek érdekvédelme, a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdések felvetése, valamint a közvélemény tájékoztatása.

Friss topikok

Törvényes-e az ingatlanalapok felfüggesztése?

2008.11.30. 10:01 karosultak

Kérdésem jogi természetű!

A PSZÁF 2008. november 7-i határozatában 10 banki forgalmi napra felfüggesztette az összes hazai ingatlanalap működését.

30 napon* belül lehet megtámadni a határozatot a Főváros Biróságon. A fő kérdés: érdemes-e a siker esélyével ezt megtenni?

Indoklás/kérdések jogi szakértőkhöz:
1. Nevezett határozat szövegében nem találtam jogszabályi hivatkozást a felfüggesztés indokára vonatkozóan. Nem lenne-e köteles ilyet megjelölni a PSZÁF a határozat szövegében?
2. A tőkepiaci törvényt átnézve nem találtam olyan passzust, amelynek alapján indokolható lett volna bármelyik alap felfüggesztése is. Van-e benne ilyen valahol?
3. Nem ellenkezik-e a versenypiaci törvénnyel az a tény, hogy a PSZÁF nem csak a "problémás" alapokat, hanem az összeset felfüggesztette, azokat is, amelyeknek nem voltak likviditási gondjai? Milyen törvényi alapon tehette meg ezt?
4. A határozat az alapkezelők szabályzatának a befektetők számára hátrányos változtatásokat ír elő az alapkezelőknek olyan határidővel, amely lehetetlenné teszi, hogy szabályszerűen, a befektetők 15 napos tájékoztatási kötelezettségével együtt hozza meg ezeket a változtatásokat. Nem sérti-e ez a fogyasztóvédelmi törvényt és nem jelent-e erőfölénnyel való visszaélést:

5. Végül egyáltalán alkotmányos volt-e a tőkepiaci törvény rendkivüli, sürgősséggel, vita nélkül történt módosítása az országgyúlésben, és lehetséges-e ennek a törvény módosításnak az Alkotmánybiróságon történő megtámadása? Ha igen, hogy kell ezt megtenni?

Elnézést, ha jogilag pongyola a kérdések megfogalmazása, nem vagyok jogász, éppen ezért kérem jogi szakértők véleményét, ha lehetséges!

Kérdésemet itt tettem fel az imént, ha megérkezik a válasz közzéteszem!

Arra kérek mindekit, aki károsult, vagy akinek igazságérzetét sértik a történtek - vagyis hogy a befagyasztás sérti a befektetők érdekeit - segítsen abban, hogy ezek a kérdések eljussanak szakszerű válaszadásra képes szakértőkhöz!

*Pótkérdés: Nem világos számomra, hogy ez a 30 nap egy hónapot jelent-e, vagy pedig ez is "banki forgalmi nap"?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanalapok-100naprabefagyasztva.blog.hu/api/trackback/id/tr67795799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása