HTML

erdekvedelem

Célunk a bankok ügyfeleinek érdekvédelme, a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdések felvetése, valamint a közvélemény tájékoztatása.

Friss topikok

Hajdú Miklós (KÖSZ) a Világgazdaság cikkében

2009.02.20. 13:24 karosultak

Mi lesz az ingatlanalapokban lévő pénzek sorsa?
 
Valószínűleg sok csalódott befektető dönt majd úgy, hogy a portfóliók leértékelései ellenére kiveszi pénzét az ingatlanalapokból, annak ellenére, hogy a szakemberek szerint jobban járhatnak azok, akik megvárják az ingatlanpiac fellendülését. A zárt végűvé alakuló alapok ügyfeleinek hamarosan dönteniük kell befektetésük sorsáról, ez azonban az elvártnál kevesebb információ birtokában nem könnyű.

Hajdú Miklós. A Banki Károsultak Önvédelmi Szövetségének tagja. Garanciára várva.

„Azoknál az alapoknál, amelyek zárt végűvé alakulnak, az, hogy meg tudják-e tartani a befektetőket, főleg attól függ, helyre tudják-e majd állítani a megrendült bizalmat. Az alapkezelő tőke- és megfelelő mértékű hozamgaranciával, valamint kielégítő likviditású másodlagos piaccal megőrizheti az ügyfelek nagyobb részét. Jelenleg azonban a Raiffeisen zárt végűvé alakuló alapjánál a befektetők még azt sem tudják, pontosan milyen árfolyamon tervezi az alapkezelő az átalakítást. A nyílt végűként megmaradó alapok közül az Erste ügyfelei, ha eddig nem vették ki a pénzüket, feltehetően továbbra sem fogják, mivel láthatják, hogy nem veszítettek a befektetésükön. A leértékelt alapoknál viszont nagy a valószínűsége annak, hogy aki teheti, menekül majd belőlük.”

Binder István. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének sajtószóvivője. Átmeneti veszteség.

„Az ingatlanalapok befektetőinek egy része olyan, jelen pillanatban csak a könyvekben kimutatható értékvesztést szenvedett el, amely az ingatlanpiaci és tőkepiaci trendek megfordulásával eltűnik. A veszteség csak abban az esetben realizálódna, ha az ügyfél visszaváltaná a befektetési jegyeit. A felügyelet és a jogalkotó az elmúlt hónapokban intézkedett az ügyfelek megfelelő tájékoztatása, valamint a kezelési szabályzatoknak a megváltozott piaci körülményekhez való igazítása kapcsán. Így az ügyfelek az eddigieknél pontosabban látják az ingatlanalapokban rejlő lehetőségeket és kockázatokat. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják: »békeidőben« az ingatlanalapok hozamteljesítménye gyakorta meghaladja a banki betétek kamatait. Ez valószínűsíthető a pénzügyi válság elmúltával is.”

Pázmány Balázs. Az Erste Alapkezelő igazgatóságának elnöke. Stabil hozam.

„Az Erste Alapkezelő a tíznapos felfüggesztés után egy héttel lerövidítette az Erste Ingatlan Alap visszaváltási határidejét T+31 napra. Ez az ügyfelek számára mindenképpen megnyugtató volt, és a visszaváltások üteme az első két napot követően jelentősen csökkent. A felfüggesztés után az alap értékbecslője elvégezte az ingatlanportfólió rendkívüli átértékelését, de az alap hozama ezek után is stabil maradt. Mivel az alapban jelenleg is több tízmilliárd forintnyi likvid tőke van, illetve a portfólióban lévő ingatlanok jellemzően komoly nemzetközi hátterű bérlők által 100 százalékban hasznosítottak, biztosak vagyunk abban, hogy ez a termék hosszú távon is kiváló, és a kellő likviditás miatt továbbra is biztonságos befektetés az ügyfelek számára.”

Szalai Sándor. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke. Kitartás.

„Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a válságokat azok a befektetők vészelik át a legjobban, akik kitartanak eredeti befektetésük mellett. A jelenlegi piaci körülményeket figyelembe véve az ingatlanalapok zárt végűvé alakítása megfelelő megoldást jelenthet. A befektetés tartási ideje hosszabbodik ugyan, az ingatlanok kényszereladása azonban elkerülhető. Így az alapkezelőnek továbbra is lehetősége nyílik a hatékony ingatlangazdálkodásra, a befektető pedig nem kényszerül arra, hogy megtakarításától töredék áron váljon meg. A mostani helyzetben ezt javasolt a legalaposabban átgondolni, mert a nyílt végű formában tovább működő alapok csak addig tudják a tevékenységüket kedvező feltételek között folytatni, amíg nem jelentkezik tömeges visszaváltási igény.”

Váradi Zoltán. A Raiffeisen Befektetési Alapkezelő befektetési vezetője. Zártvégűsítés.

„A Raiffeisen Alapkezelő kezdeményezte ingatlanalapjának zárt végűvé alakítását. Ha az átalakítás megtörténik, valamennyi visszaváltási megbízás teljesül még az átalakulás március végére várható időpontja előtt, egy előre meghirdetett napon, tekintet nélkül a megbízás kezdeményezésének napjára. A megbízások a határidő előtt még visszavonhatók. Az átalakulással az alap négyéves futamidejű, zárt végű, tőke- és hozamgarantált alappá alakul. A hozamgarancia az alap négyéves futamidejére vonatkozik, mértéke pedig évi 6 százalék. A várható hozam azonban ennél magasabb. A konstrukció lehetővé teszi, hogy az alapkezelő az alap ingatlanjait fokozatosan, a tőkepiaci helyzet függvényében értékesítse, elkerülve ezzel a nyomott áron történő eladást.”

Forrás.

(Hétvégén üzemszünet, legközelebb vasárnap este lesz új bejegyzés.)

Szólj hozzá!

Címkék: világgazdaság miklós ingatlanalapok kösz!

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanalapok-100naprabefagyasztva.blog.hu/api/trackback/id/tr11954782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása