HTML

erdekvedelem

Célunk a bankok ügyfeleinek érdekvédelme, a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi kérdések felvetése, valamint a közvélemény tájékoztatása.

Friss topikok

Farkas István: Ki vigye el a balhét egy befektetésnél, ha nem a befektető?

2009.03.17. 11:26 karosultak

A Portfolio.hu - számomra bizonyítottan a bankok bérence - egy hosszú interjút készített Farkas Istvánnal, a pénzügyi felügyelet elnökével. Ebben két bekezdésben esik szó az ingatlanalapokról:

P.: ... Az ingatlanalapoknál az történt, hogy az alapkezelők, bankok és értékbecslők vonalzóval húzták fölfelé a hozamot, de az ügyfelek mást kaptak, mint amit ígértek nekik. Hogyan épülhetett ki ilyen rendszer? Akik benne szorultak, máig nem értik, hogy mi a probléma.

F. I.: Van, aki azt mondja, hogy egyáltalán nem lenne szabad nyílt végű ingatlanalapot működtetni. Én azt mondom, hogy lehessen, mégpedig azzal a kockázattal, hogy akkora likviditást kell benne tartani, ami rontja az ingatlanok hozamát normál körülmények között. Azt gondolom, hogy ez két kérdés: a likviditás és az ár kérdése. Eddig a likviditás volt a probléma, most az ár. Ameddig az ingatlanokat korlát nélkül lehetett vásárolni, vonalzóval húzták felfelé az értéküket és folyamatos volt a likviditás, addig semmi baj nem volt. Ha valamelyik elkezd megmozdulni, nem jönnek folyamatosan a befektetések, vagy az ingatlan értéke csökken, a dolog elkezd visszafelé működni. Máig azt kell mondanom, hogy miközben a részvényárak megfeleződtek, az ingatlanárak nem feleződtek meg, az ingatlanokban nem volt akkora túlértékeltség. Egy ingatlanalappal még mindig jobban járhat az ember, mint egy részvényalappal, ha a hosszabb távú eredményt tekinti, ennek azonban nyilvánvalóan likviditási ára van. A részvényeket alacsonyabb áron gyorsan lehet pénzzé tenni, az ingatlanoknál azonban - és ezt mindenki tudja, aki eladott vagy vett lakást életében - sokszor hosszú hónapok is eltelnek amíg a megfelelő szerződés létrejön.. De nyilván aki nem erre számított, az ettől nem lesz boldog.

 

P.: Az ügyfelek úgy látják, hogy nekik kellett elkönyvelniük komoly veszteségeket, miközben sehol nem hullottak fejek, és mindenki elhárítja a felelősséget. A bank, az alapkezelő nem járt rosszabbul, az értékbecslők felelősségét senki nem firtatta, mindenki "tökéletesen" működött. A balhét az ügyfél vitte el.

F. I.: Ki vigye el a balhét egy befektetésnél, ha nem a befektető? Bocsánat: nem lopták el a pénzét! Ha ellopták volna, akkor ez a kérdés jogos. Nem az történt, hogy valaki azt mondta: befektetünk a bahamai aranybányákba, ahol nincs is aranybánya. Ezek tényleges befektetések, amelyeknek az ára természetesen változik, és most az ingatlanpiacra sem az emelkedő árak a jellemzőek. Abban biztosan van felelősségük az alapkezelőknek, hogy felvilágosították-e kellőképpen az ügyfeleket.

Tovább a teljes cikkhez!

Szólj hozzá!

Címkék: portfolio kösz pszáf ingatlanalapok farkas istván

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanalapok-100naprabefagyasztva.blog.hu/api/trackback/id/tr491007237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása